Regelgeving drone per 31 december 2020!

31 december 2020 is de regelgeving omtrent het gebruik van drones veranderd. Zo is het verplicht, voor iedere drone-vlieger, een certificaat te hebben om met een drone te mogen vliegen. Er is op dit moment een kleine uitzondering: Is de drone lichter dan 250 gram en heeft deze geen camera, dan is de gebruiker vrijgesteld om de drone te registreren en mag deze direct worden ingezet.

Heeft de drone van < 250 gram wel een camera. Dan moet de drone geregistreerd zijn bij het RDW. Heeft de drone een gewicht > 250 gram, dan moet de gebruiker een certificaat hebben dat aansluit bij het type drone dat hij/zij gebruikt en moet hij/zij de drone geregistreerd zijn bij het RDW.

Voor 31 december 2020 mocht je als particulier zonder certificaat met een drone vliegen. Als particulier mocht je de beelden niet verkopen en/of op een andere manier geld verdienen aan het vliegen met een drone.

Wilde je het toch zakelijk inzetten, dan kon je kiezen tussen een ROC en ROC-Light; waarbij de ROC-light diverse beperkingen had ten opzichte van het ROC. ROC-Light had zelfs meer beperkingen dan een particulier! Nu de regelgeving in heel Europa grotendeels gelijk is, mag je met het certificaat dat je in Nederland (of welk Europees land dan ook) gehaald hebt, in heel Europa met de drone vliegen. Hierdoor ben je niet meer genoodzaakt om in elk afzonderlijk Europees land een certificaat te behalen.

Let ook bij het nieuwe certificaat op de lokale regelgeving en zorg dat je je hieraan houdt. Lees daarom altijd eerst de plaatselijke regelgeving door, voordat je besluit met de drone te gaan vliegen. De regels omtrent het gebruik van de drones, veranderen nog steeds. Het idee van Europese regelgeving en “overal dezelfde regels” is dus eigenlijk een ‘wassen neus’…

Wij adviseren je daarom de volgende websites te raadplegen:

Bron: Rijksoverheid